Vroeger versus nu

Auteur: Nina
Geschreven op: 2023-01-22

Vroeger was de beurswereld de wereld van de snelle jongens in dure pakken, die op het beursplein schreeuwend en in sneltreinvaart voor miljoenen aandelen kochten en verkochten.

Anno 2023 is dat geheel anders; tegenwoordig kan letterlijk iedereen beleggen op de beurs! Ja ook jij! Niet met duizenden euro’s of miljoenen, maar gewoon met 20 of 50 euro. Of je nu instapt als de beurs hoog, laag, redelijk stijgend of flink dalende is, voor iedereen die met beleggen begint is het moeilijkste...STARTEN!

 Het is altijd het juiste moment! Lees waarom in mijn andere blog.

Voor een beginnend belegger kan de beleggingswereld ingewikkeld lijken, ondoorzichtelijk en misschien ook wel gevaarlijk en onbetrouwbaar. Waarom niet je spaargeld veilig op de bank laten staan? Simpelweg omdat je dan zeker op de lange termijn heel veel rendement laat lopen en dat is enorm zonde! Met de huidige inflatie wordt jouw geld op je spaarrekening namelijk alleen maar minder waard.

Vroeger kocht je zelf geen aandelen maar gingen de eerste beleggingen via je eigen bank of zgn vermogensbeheerders. Dit zijn de experts op het vakgebied. Deze vorm van beleggen is beheerd beleggen. De bank of een beheerder gaat jouw geld voor je beleggen. De kosten hiervan zijn echter hoog. Daarbij komt dat je zelf vaak geen of amper invloed hebt waarin belegd wordt afgezien van een risicoprofiel.

Nu wijst echter onderzoek uit dat zelfs deze experts, die dagelijks met de beurs en bedrijven analyseren bezig zijn, er niet in slagen de markt te verslaan... nog afgezien van de kosten die je betaalt en die 1-1 van jouw rendement afgaan!

Het verslaan van de markt betekent dat je een hoger rendement op je beleggingen behaalt dan de S&P500 aandelen-index. De S&P-500 is een index van de 500 grootste Amerikaanse aandelen en is de meest gebruikte benchmark voor vergelijkingen met de aandelenmarkt.

Historisch gezien behaalt deze index een gemiddeld rendement van 7% per jaar. Dit is erg hoog en moet worden gezien over tientallen jaren. Beleggers met meer rendement dan 7% per jaar verslaan dan dus de S&P500 index en hiermee de markt.

Vooral voor beginnend beleggers, maar ook nog voor gevorderden om een goede spreiding in hun portefeuille aan te leggen, is het verstandig om te beleggen in de S&P500 via een zogenaamd indexfonds, ook wel ETF of tracker genoemd. Deze ETF’s bestaan al sinds de begin jaren negentig en zijn vooral de laatste jaren zeer populair geworden onder particulieren beleggers. Met het kopen van een S&P500 indexfonds (waarbij er verschillende aanbieders zijn, bv Ishares of Vanguard) kun je als belegger dus een vergelijkbaar rendement halen als de markt. Jij en ik dus!

Als het zelfs de experts in veel gevallen niet lukt om een beter rendement te halen dan de S&P500, waarom zou je het dan niet zelf kunnen proberen?

Wil je hier eens vrijblijvend met me over sparren, laat dan een berichtje achter

Even sparren!

#beleggenvoorbeginners #passiefinkomen #beleggeninetfs #devrouwelijkebelegger #beleggenkunjeleren