Waarom nu nog beleggen in financials?

Auteur: Nina
Geschreven op: 2023-05-01

Gisteren ging ING ex-dividend. Dit is een van de grotere posities in mijn beleggingsportefeuille. Dit betekent dat het dividend voor deze periode is vastgesteld en wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Alleen als je op deze datum in bezit bent van aandelen ING heb jij recht op deze dividenduitkering.

Momenteel is het weer de vraag of financials nog wel een goede investering zijn. Na zorgen over banken met het omvallen van een Amerikaanse bank en angst voor nieuwe bankencrisis als in 2008. De koersen van de zgn financials vlogen omlaag. Sinds de korte crash vorige maand stabiliseert het en tikte de koers van ING weer even €12,00 aan.

De vraag blijft spelen of financials nog wel een veilige investering zijn.
Banken en verzekeraars zijn van oudsher mooie dividendaandelen, maar inderdaad ook zeer gevoelig voor ontwikkelingen in de markt en de economie. Ook liggen ze regelmatig eens onder vuur om nieuws over boetes, witwaspraktijken en Russisch geld.

Zelf heb ik al meer dan 10 jaar ING aandelen. Ik kocht regelmatig eens bij, op €8,00, €12,00 maar ook toen de beurs “hoog” stond kocht ik ze boven de €13,00. In al die jaren is ING mooi gestegen, maar ook vaak eens heel hard gedaald.

Mijn gemiddelde aankoopkoers over al die jaren ligt rond de €11,00, dat is ongeveer de koers van nu. Dan krijg ik wel eens de vraag; dan heb je dus in die 10 jaar helemaal geen winst gemaakt! En dat klinkt niet goed,….geen winst. Dat klopt, ik had tussentijds kunnen verkopen als ik op winst stond. Dan had ik een paar euro per aandeel kunnen “verdienen”.

Door dat niet te doen heb ik wel 10 jaar lang dividend ontvangen van gemiddeld ca. 6% per jaar op mijn inleg (m.u.v. 2020). Dit heeft mij veel meer winst opgeleverd dan die ene keer op een piek verkopen. Maar dat is een stuk minder zichtbaar, behalve op mijn rekening!

Teveel focus bij beleggers ligt op koerswinst. Juist met het toevoegen van een aantal waardeaandelen of dividendaandelen breng je stabiliteit aan in je portefeuille en passief inkomen.

Let op; dit is geen financieel advies, beleggen in indiv aandelen kent een hoog risico. Denk altijd aan spreiding!

#passiefinkomen #dividendbeleggen #devrouwelijkebelegger #beleggenkunjeleren #hoogdividendbeleggen #hoogdividend #dividendaandelen