Waar is toch ons gezond verstand?

Auteur: Nina
Geschreven op: 2023-04-23

Afgelopen dagen kwam er weer eentje in het nieuws,… oplichting door een belegger.

Wonderbelegger Max. R schijnt mensen te hebben opgelicht door het beloven van rendementen van 25% per jaar met een minimale inleg van 100K. Met dit soort bedragen zou je denken dat mensen, zeker met een dergelijk beschikbaar vermogen, hier nog wel eens een nachtje over zouden slapen voor met een dergelijk iemand in zee te gaan. Knap dat je het verkocht krijgt, deze Max was in ieder geval blijkbaar vooral een goede verkoper. Max R was ook nog maar 26, een broekie noemt Quotenet hem, maar toch wordt hij verdacht van beleggingsfraude van € 26 miljoen en blufte hij zich de Quote 500-kringen binnen. Op mijn 26e was ik net afgestudeerd aan de RUG in Groningen en gestart met mijn eerste job, zette ik de stappen in mijn volwassen leven, had ik zeker geen miljoenenvilla, luxejacht en 7 auto’s,…

Juist het succesvol zijn in beleggen, op de juiste manieren rendement leren maken betekent skin in the game, ervaring opdoen en natuurlijk horen daar leermomenten bij als teveel risico nemen, een mazzeltje hebben en ook op je bek gaan en even flink verlies maken. Daar leer je van, en dat maakt jou juist een goede belegger. Maar beleggen is vooral succesvol op de lange termijn, daarin zit het rendement.

Maar hoe kan het dan toch dat mensen hierin blijven trappen? Het blijft me soms verbazen. Maar toch snap ik het ook wel, deze beleggingsstrategie is niet hip, niet sexy, gaat niet over miljoenenvilla’s in het Gooi of dure auto’s, het gaat over discipline, geduld en doorzettingsvermogen. Die boodschap verkoopt een stuk minder goed kan ik je vertellen…

Beleggen gaat meestal helemaal niet over geld, over aandelen of koersen. Beleggen gaat vooral om de menselijke psyche, menselijke emotie. Denken mensen nu echt dat je zo gemakkelijk met jouw inleg 25% per jaar rendement kunt maken? Neemt gezond verstand het dan niet meer over van hebzucht?  We willen zo graag geloven dat het zo gemakkelijk is om rijk te worden? If it sounds to good to be true, then it is to good to be true denk ik altijd.

Toch baal ik ook stevig als ik dit soort berichten zie, want dit brengt beleggen en ons beleggers wederom in een slecht daglicht…het raakt mensen die beleggen toch al zien als eng, onbetrouwbaar en als gokken…en deze mensen zullen dus ook nooit beginnen en dat is eeuwig zonde. Want juist met een goed plan en een gedegen strategie kun ook jij een mooi vermogen opbouwen….niet morgen, maar wel op de lange termijn.

Wil je hier meer over weten hoe je wel op een veilige en stabiele manier kunt leren beleggen? Laten we er eens over sparren of stuur me vooral een berichtje!

Foto