Haviken en duiven
Haviken en duiven, wat hebben deze vogels met de financiële wereld te maken?
Wat hebben mijn beleggingen hiermee te maken?
Niks zou je in eerste instantie zeggen, maar toch spelen deze 2 vogeltermen een belangrijke rol in de financiële wereld.
Vaak zie je de centrale banken in het nieuws voorbij komen.
Daar zijn ook nu de ogen op gericht in onzekere economische tijden met hoge inflatie, oplopende rentes en angst voor recessie. Zowel de centrale bank van de VS (de FED), alsook van Europa (de ECB) komen veel voor in de krantenkoppen. Wat gaan ze doen of juist niet en waar gaat het heen met de economie? Komt er nu wel of geen recessie en zo ja, wanneer? Ook de voorzitters Jerome Powell en Christine Lagarde zullen je wellicht niet onbekend in de oren klinken.
Wat is nu de taak van een centrale bank?
De hoofdtaak van de FED is het voeren van een monetair beleid dat gunstig is voor de ontwikkeling van het lange termijn economische potentieel van het land, waarbij de werkloosheid en inflatie laag zijn. De Europese versie hiervan, de ECB heeft als taak om de prijzen in het Eurogebied stabiel te houden. Ook ondersteunt ze het Europese bankenstelsel.
De term havik of duif (hawk and dove in het Engels) verwijzen naar de stemvoorkeur van de centrale bankiers – deze termen worden vaak gebruikt in de beleggingswereld om globaal de 2 strategieen aan te duiden en in te schatten welke trend er leidend is momenteel, de hoofdtoon voert. De havik kiest de aanval en gaat het gevecht aan, de duif is gelijkmatiger en zal escalatie juist proberen te voorkomen.
De zogenaamde haviken stemmen voor een strakker monetair beleid, ze vrezen voor oplopende inflatie en zullen er alles aan doen om dit tegen te gaan. Dit betekent veelal hogere rentes om de inflatie naar beneden te brengen en onder controle te houden. Dit kan ten koste gaan van de economische groei omdat het voor bedrijven ongunstiger wordt om geld te lenen om te investeren en mensen eerder zullen sparen wat ten koste gaat van de koopkracht.
Een duif is voorstander van een ruimer monetair beleid met juist lage rentetarieven om zo de economie te stimuleren. Dit zou dan weer moeten leiden tot meer uitgaven en werkgelegenheid maar hierbij is er wel risico tot stijgende inflatie. Deze beide visies zijn redelijk tegenovergesteld in aanpak
Met lage rentes op je spaargeld zullen beleggers meer risico’s nemen om rendement te kunnen maken, ook omdat sparen minder aantrekkelijk is. Er gaat meer geld naar de beurs, wat een positief effect heeft op de koersen van aandelen.
In het nieuws komen momenteel in de tijden van hoge inflatie en ook verhoging van de rentes door de centrale banken deze beide termen dan ook vaak voorbij. Is de trend hawkish of dovish wordt er dan gesteld. Ook is er nog een middengroep die je niet zo vaak voorbij hoort komen, de zogenaamde mussen.
Wat moet je hier nu mee als belegger of startende belegger? Helemaal niks, het is achtergrondinformatie over terminologie die veel in het nieuws komt, niet meer niet minder. Juist bij beleggen moet je wegblijven van teveel nieuws. Nieuws is er namelijk op gericht onze emotie te triggeren. Dat doet het eerder met negatief nieuws helaas dan met positief nieuws. Zo is de mens nu eenmaal. Positief nieuws is saai, gemoedelijk, drama en schreeuwende koppen slaan nu eenmaal meer aan. Wat de FED of ECB doen en besluiten, of het nu de havikken zijn of de aanpak van de duiven heeft uiteraard merkbare effecten op de beurs. Maar zoals ik zovaak benoem in mijn workshops, ALLES heeft effect op de beurs en het is juist de grote kunst van de belegger hiervan weg te blijven en je eigen plan en strategie te volgen, ongeacht wat de beurs doet, en je niet laten leiden door rampscenarios waardoor je niet meer durft of juist al te positieve berichten waardoor je meer wilt gaan inleggen.